Overslaan en naar inhoud gaan

Arbeidsongeschikt

Je wilt weten wat er voor je pensioen is geregeld als je arbeidsongeschikt raakt. Het antwoord is: je blijft pensioen bij ons opbouwen als je arbeidsongeschikt raakt. 

Arbeidsongeschikt: je blijft pensioen opbouwen

Als je arbeidsongeschikt raakt, blijf je pensioen bij ons opbouwen:  

  • Over het deel dat je arbeidsongeschikt bent. Wij betalen de premie. Een voorwaarde is wel dat je pensioen bij ons opbouwde op het moment dat je arbeidsongeschikt werd.
  • Over het deel dat je (mogelijk) nog werkt. Jij en je werkgever betalen de premie.

Hoeveel wij betalen hangt af van je situatie

Wij betalen de pensioenopbouw over het deel dat je arbeidsongeschikt bent. Hoeveel we betalen, hangt af van het percentage dat je arbeidsongeschikt bent.

Percentage dat je arbeidsongeschikt bentPercentage pensioenopbouw dat wij betalen
65% - 100%100%
45% - 65%50%
35% - 45%25%
Minder dan 35%0%

Arbeidsongeschikt vóór 2014

Als je arbeidsongeschikt raakt, blijf je onder bepaalde voorwaarden (gedeeltelijk) pensioen opbouwen. Wij betalen dan de premie voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent. Of wij de premie doorbetalen kan je zien op je pensioenoverzicht. Ontving je al vóór 2014 een WAO- of WIA-uitkering én betalen wij nog geen premie voor jouw pensioenopbouw? Dan kom je hier misschien alsnog voor in aanmerking. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent ziek geworden terwijl je deelnemer was aan deze pensioenregeling.
  • Je was deelnemer op het moment dat je WAO- of WIA-uitkering inging.
  • Je was toen minimaal 25% arbeidsongeschikt. We kijken naar het percentage dat je arbeidsongeschikt bent volgens het UWV.

Ontving je al vóór 2014 een WAO- of WIA-uitkering en voldoe je aan deze drie voorwaarden? Neem dan contact met ons op. Wij kijken dan of we ook voor jou de premie kunnen doorbetalen. Ben je arbeidsongeschikt geworden na 2014 dan hoef je geen contact met ons op te nemen. Als je aan de voorwaarden voldoet dan betalen wij al de premie voor jouw pensioen.

Arbeidsongeschiktheidspensioen

Ben je 100% arbeidsongeschikt uit dienst gegaan en is er geen kans op herstel? Dan krijg je een IVA-uitkering van het UWV. Als je pensioen bij ons opbouwt, krijg je mogelijk een aanvulling op je uitkering. Dat is het arbeidsongeschiktheidspensioen. Je krijgt de aanvulling elke maand totdat je IVA-uitkering stopt of totdat je 68 jaar bent. 

WIA-excedentverzekering stopte op 1 januari 2023

Op 1 januari 2023 stopten wij met de WIA-excedentverzekering. Met de WIA-excedentverzekering was je verzekerd voor een extra uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Deze verzekering was een afspraak tussen jou en je werkgever. Je werkgever kan ervoor kiezen om nieuwe afspraken met jou te maken. Of een WIA-excedentverzekering bij een andere verzekeraar afsluiten. Ga met je werkgever in gesprek over de mogelijkheden.