Overslaan en naar inhoud gaan

Planning

Nieuwe regels voor pensioen zijn er niet zomaar. Hieronder zie je welke stappen al zijn gezet. En de stappen die nog komen.

Stappen tot 2023

2019 - 2021: Het pensioenakkoord is gesloten en uitgewerkt in een conceptwetsvoorstel ‘Toekomst Pensioenen’.

2021: Het kabinet heeft de reacties op het conceptwetsvoorstel behandeld.

2022: De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd. Het voorstel is daarna naar de Eerste kamer gegaan.

2023
  • 30 mei 2023: de Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd. Daarbij is afgesproken dat pensioenfondsen een jaar extra de tijd krijgen voor de nieuwe pensioenregeling. Dit betekent dat de nieuwe regeling uiterlijk op 1 januari 2028 ingaat.
  • 1 juli 2023: de Wet toekomst pensioenen gaat in. De werkgevers en vakbonden in de Meubelindustrie en Interieurbouw, Tentoonstellingsbouw, Houthandel en Orgelbouw kozen eind 2021 al voor de solidaire premieregeling. Het pensioenfonds zorgt er voor dat zij de nieuwe pensioenregeling kan uitvoeren.
2025

Oak Pensioen wil de nieuwe regeling op 1 januari 2025 invoeren. Vanaf dat moment kun je zien wat dit voor jouw pensioen betekent. Iedereen krijgt persoonlijk bericht over zijn of haar pensioen. De nieuwe regels gelden voor jou als je nu pensioen opbouwt bij Oak Pensioen. Of als je in het verleden pensioen hebt opgebouwd. Maar ook als je nu al pensioen krijgt van Oak Pensioen.

2028

Op 1 januari 2028 moeten alle pensioenfondsen in Nederland op zijn laatst klaar zijn met de invoering van de nieuwe pensioenregels.