Overslaan en naar inhoud gaan

Pensioen goed regelen voor werknemers en werkgevers

Gepubliceerd op:

In gesprek met Dineke Philipse van CLC-VECTA

Dineke Philipse is verenigingsmanager van CLC-VECTA. Dat is de overkoepelende branchevereniging voor ondernemers in de zakelijke evenementenbranche, waaronder de tentoonstellingsbedrijven. Het is één van de vier branches die is aangesloten bij Oak Pensioen. Pensioen is een belangrijk onderwerp bij CLC-VECTA. Dineke vertelt daar graag meer over.

Vertel eens: wat doet CLC-VECTA eigenlijk?

“Als branchevereniging helpen we werknemers en ondernemers in de tentoonstellingsbouw. Er zijn heel verschillende bedrijven bij ons aangesloten. We delen onze kennis en organiseren regelmatig bijeenkomsten. We zijn daarnaast een werkgeversvereniging: we komen op voor de belangen van werkgevers in onze branche. Zo denken we bijvoorbeeld mee over de nieuwe pensioenregeling van Oak Pensioen.”

Zijn jullie er ook voor de werknemers?

“Werkgevers hebben allemaal hetzelfde doel: zorgen voor goede werkomstandigheden voor werknemers. We willen het dus goed doen voor iedereen. Het gaat om goede arbeidsvoorwaarden. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. We houden bijvoorbeeld in de gaten dat werkgevers die aangesloten moeten zijn bij Oak Pensioen, ook echt aangesloten zijn. Zodat werknemers in de branche overal een goed pensioen kunnen opbouwen. We werken ook veel samen met Oak Pensioen. Dus ja, wij zijn er indirect zeker ook voor de werknemers.”

Hoe werken jullie samen met Oak Pensioen?

“We hebben veel contact met Oak Pensioen over veranderingen in pensioenregels. En werkgevers komen met vragen over pensioen bij ons. Wij nemen dan weer contact op met Oak Pensioen. Samen kijken we hoe we werkgevers kunnen helpen. Bijvoorbeeld hoe de administratie eenvoudiger kan. Pensioen is een lastig onderwerp. Het is mooi als we het voor iedereen wat makkelijker kunnen maken.”

Oak Pensioen krijgt een nieuwe pensioenregeling. Wat is jullie rol daarin?

“Nederland krijgt nieuwe pensioenregels. Daarom krijgt Oak Pensioen ook een nieuwe pensioenregeling. Die gaat in vanaf 1 januari 2025. We praten nu al met bijvoorbeeld FNV en CNV over de nieuwe pensioenregeling. FNV en CNV zitten daar namens de werknemers, wij namens de werkgevers. Oak Pensioen is er ook voor de branches meubel, houthandel en orgelbouw. We zitten dus met vier brancheorganisaties aan tafel om na te denken over de nieuwe pensioenregeling. Er zijn verschillen tussen onze branches, maar we trekken ook samen op.”

Wat is belangrijk voor jullie als het om de nieuwe pensioenregeling gaat?

“We zijn het er al over eens dat Oak Pensioen een solidaire premieregeling krijgt. Daar zijn we blij mee. Maar we moeten nog meer keuzes en afspraken maken. In de gesprekken tussen de werkgevers en de werknemers wegen we alle belangen goed af. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: we willen pensioen goed regelen. Voor werknemers én werkgevers. Dat is het belangrijkste.”