Overslaan en naar inhoud gaan

Zo denk jij over risico nemen bij beleggen

Gepubliceerd op:

Eerder dit jaar onderzochten we hoeveel risico deelnemers willen nemen met hun pensioen. Past onze manier van beleggen bij jouw verwachtingen en wensen? Lees de belangrijkste resultaten van het onderzoek. We vinden jouw mening belangrijk. Want we zijn er als pensioenfonds vóór jou en námens jou.

Dit vind jij

Veel mensen hebben de tijd genomen om onze vragen in te vullen. Er waren meer dan 2.000 volledig ingevulde vragenlijsten! Bedankt, daar zijn we heel blij mee. De belangrijkste uitkomsten staan hieronder op een rij:

  • Over het algemeen zeggen deelnemers: ‘Niet te veel risico nemen met beleggingen.’ Op een schaal van 1 tot 10 (1 = geen risico, 10 = veel risico) kwam er een gemiddelde score van 4,4 uit.
  • Jongeren zijn bereid meer risico te nemen dan ouderen.
  • Mannen zijn bereid meer risico te nemen dan vrouwen.
  • Mensen met een hoger inkomen zijn bereid meer risico te nemen dan mensen met een gemiddeld of lager inkomen.
  • Eén op de vijf mensen zegt dat ze een 20% lager pensioen niet kunnen opvangen. Van de gepensioneerden zegt zelfs één op de drie dit niet te kunnen opvangen. Onder de werkenden geven 58-plussers dit vaker aan dan jongere mensen.
  • Vier op de tien deelnemers vinden het goed dat er geld opzij wordt gezet voor als het bij henzelf tegenzit. Ruim een kwart vindt het juist niet goed om hiervoor geld opzij te zetten.

De uitkomsten van dit onderzoek helpen ons bij het uitwerken van ons beleggingsbeleid. En bij de gesprekken die wij voeren met onder andere sociale partners over de nieuwe pensioenregeling.