Overslaan en naar inhoud gaan

Trouwen en samenwonen

Je wilt weten of je iets moet regelen als je gaat trouwen of samenwonen. Het antwoord is: je meldt je partner bij ons aan als je een samenlevingscontract hebt. Of als je trouwt in het buitenland. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap hebt in Nederland, hoef je niets te doen.

Samenlevingscontract: meld je partner aan

Woon je samen en hebben jij en je partner een samenlevingscontract? Meld je partner dan bij ons aan met het formulier partnerrelatie (pdf). Stuur ook een kopie van je samenlevingscontract mee. Dit contract moet getekend zijn bij de notaris.

Je kunt ook een verklaring van je notaris meesturen waaruit blijkt dat je een samenlevingscontract hebt laten opstellen.

Getrouwd of geregistreerd partnerschap in Nederland: je hoeft niets te doen

Je hoeft je partner niet bij ons aan te melden als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt in Nederland. Als je overlijdt, kijken we of je een partner had. Je partner krijgt dan automatisch bericht van ons. 

In het buitenland: meld je partner wel aan

Als je in het buitenland trouwt, krijgen we dat niet automatisch door van de gemeente. Stuur ons in dat geval een kopie van de huwelijksakte en het paspoort of de identiteitskaart van je partner.

Bekijk hoeveel nabestaandenpensioen je partner krijgt

Als jij overlijdt terwijl je pensioen bij ons opbouwt, krijgt je partner een nabestaandenpensioen. Je partner is met wie je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hebt. Bekijk hoeveel nabestaandenpensioen je partner krijgt.  

Je kunt extra nabestaandenpensioen regelen

Als jij overlijdt, krijgt je partner een nabestaandenpensioen. Je kunt extra nabestaandenpensioen regelen voor je partner. Bekijk hoeveel nabestaandenpensioen je partner krijgt en wat je extra kunt regelen. 

Wil je meer weten voordat je een keuze maakt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.