Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe regels voor pensioen

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. De regels voor de pensioenen bij Oak Pensioen gaan hierdoor ook veranderen. Hier lees je wat er nu bekend is en hoe we jou en je werknemers op de hoogte houden.

We nemen je stap voor stap mee

We gaan waarschijnlijk op 1 januari 2026 over op de nieuwe regels voor pensioen. We nemen je daarin stap voor stap mee. Als we een actie van jou verwachten, laten we je dat weten. De pensioenen van je (voormalig) werknemers gaan automatisch over op de nieuwe regels. Daar hoef je dus niets voor de doen. 
 

Hoe ziet het nieuwe pensioen er straks uit?

  • De premie wordt het uitgangspunt. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) de werkgever en werknemer voor het pensioen inleggen. Doordat de premie het uitgangspunt wordt, zijn jouw kosten voor de pensioenpremies beter te voorspellen.
  • De pensioenen bewegen mee. Als het goed gaat met de economie, dan kunnen de pensioenen straks sneller omhoog. Maar de pensioenen kunnen ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. De pensioenen bewegen dus mee.
  • Pensioen wordt transparanter en persoonlijker. Werknemers krijgen straks een eigen pensioenpot en zien hoeveel zij zelf en hoeveel jij als werkgever maandelijks inlegt.

Planning

Nieuwe regels voor pensioen zijn er niet zomaar. Voordat de nieuwe regeling ingaat moeten nog een aantal stappen gezet worden. Bekijk de planning.

Wij informeren je werknemers

Wij houden je werknemers op de hoogte van de veranderingen. Bijvoorbeeld op onze themapagina over het nieuwe pensioen. En als je werknemers vragen hebben, beantwoorden we die graag.