Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe regels voor pensioen

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. Het pensioen van jouw werknemers bij Oak Pensioen gaat hierdoor ook veranderen. Hier lees je wat er nu bekend is en hoe we jou en je werknemers op de hoogte houden.

Als werkgever wil je natuurlijk graag weten waar je aan toe bent. Het wetsvoorstel is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Dit betekent dat de nieuwe wet op 1 juli 2023 is ingegaan.

Hoe ziet het nieuwe pensioen er straks uit?

  • De premie wordt het uitgangspunt. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) de werkgever en werknemer voor het pensioen inleggen. Doordat de premie het uitgangspunt wordt, zijn jouw kosten voor de pensioenpremies beter te voorspellen.
  • De pensioenen bewegen mee. Als het goed gaat met de economie, dan kunnen de pensioenen straks sneller omhoog. Maar de pensioenen kunnen ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. De pensioenen bewegen dus mee.
  • Pensioen wordt transparanter en persoonlijker. Werknemers krijgen straks een eigen pensioenpot en zien hoeveel zij zelf en hoeveel jij als werkgever maandelijks inlegt.

Planning

Nieuwe regels voor pensioen zijn er niet zomaar. Hieronder zie je welke stappen al zijn gezet. En de stappen die nog komen.

Stappen tot 2023

2019 - 2021: Het pensioenakkoord is gesloten en uitgewerkt in een conceptwetsvoorstel ‘Toekomst Pensioenen’.

2021: Het kabinet heeft de reacties op het conceptwetsvoorstel behandeld.

2022: De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd. Het voorstel is daarna naar de Eerste kamer gegaan.

2023
  • 30 mei 2023: de Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd. Daarbij is afgesproken dat pensioenfondsen een jaar extra de tijd krijgen voor de nieuwe pensioenregeling. Dit betekent dat de nieuwe regeling uiterlijk op 1 januari 2028 ingaat.
  • 1 juli 2023: de Wet toekomst pensioenen gaat in. De werkgevers en vakbonden in de Meubelindustrie en Interieurbouw, Tentoonstellingsbouw, Houthandel en Orgelbouw kozen eind 2021 voor de solidaire premieregeling. Het pensioenfonds zorgt er vervolgens voor dat zij de nieuwe pensioenregeling kan uitvoeren.
2025

Oak Pensioen voert de nieuwe regels voor pensioen in. Vanaf dat moment kunnen je werknemers zien wat dit voor hun pensioen betekent.

Uiterlijk 2028

Uiterlijk 1 januari 2028 moeten pensioenfondsen klaar zijn om de nieuwe pensioenregeling in te voeren.

Wij informeren je werknemers

Wij houden je werknemers op de hoogte van de veranderingen. Bijvoorbeeld op onze themapagina over het nieuwe pensioen. En als je werknemers vragen hebben, beantwoorden we die graag.