Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe regels voor pensioen: denk mee als gepensioneerde of oud- deelnemer

Vanaf 1 juli 2023 geldt de Wet toekomst pensioenen. Als gepensioneerde of oud-deelnemer van Oak Pensioen kun je samen met anderen een vereniging vormen. Deze vereniging mag met sociale partners meedenken over het omzetten van de pensioenen naar de nieuwe regels. Dit heet het ‘hoorrecht’.

Je kunt meedenken met de sociale partners

In 2025 willen wij overstappen naar de nieuwe regels voor pensioen. Sociale partners (werkgeversorganisaties en vakbonden) spreken eerst af wat de nieuwe regels zijn. Ze spreken ook af of de opgebouwde pensioenen worden omgezet naar de nieuwe regels. Als gepensioneerde of oud-deelnemer kun je vervolgens meedenken over de afspraken. 

Richt een vereniging op en meld je aan

Je kunt meedenken als vereniging:

 1. Richt een vereniging op met gepensioneerden en/of oud-deelnemers. Deze vereniging moet een minimumaantal leden hebben:
  a. Een gepensioneerdenvereniging bestaat uit minimaal 1.000 gepensioneerden. 
  b. Een oud-deelnemersvereniging bestaat uit minimaal 1.000 oud-deelnemers. 
  c. Een vereniging van gepensioneerden en oud-deelnemers bestaat uit minimaal 1.000 gepensioneerden en 1.000 oud-deelnemers.
 2. Regel via een notaris dat je vereniging volledige rechtsbevoegdheid heeft. En leg in jullie statuten vast dat de vereniging de belangen van oud-deelnemers behartigt.
 3. Meld je vereniging aan bij de sociale partners.

Meld je vereniging voor 1 oktober 2023 aan. Je krijgt dan automatisch bericht over de afspraken van de sociale partners.

Als je vereniging is aangemeld krijg je bericht 

Als je je vereniging hebt aangemeld, kun je dit verwachten:

 1. Jouw vereniging krijgt bericht van ons zodra de sociale partners afspraken hebben gemaakt. We zetten de afspraken dan ook op onze website. 
 2. We laten je weten hoe je vereniging kan meedenken over de afspraken. 
 3. Je vereniging krijgt altijd reactie van de sociale partners.