Overslaan en naar inhoud gaan

Betaald ouderschapsverlof en pensioen

Gepubliceerd op:

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders allebei 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van hun kind. Ze krijgen tijdens het verlof een UWV-uitkering van maximaal 70% van hun loon. Betaald ouderschapsverlof heeft geen gevolgen voor je pensioen.

Ouderschapsverlof heeft geen gevolgen voor je pensioen

Als je ouderschapsverlof hebt, verandert er niets aan je pensioen. Het maakt niet uit of het betaald of onbetaald ouderschapsverlof is. Je blijft gewoon pensioen opbouwen. En je betaalt de premie. Je kunt er zelf voor kiezen om geen pensioen op te bouwen over je verlofuren. Dan betaal je hier ook geen premie voor. 

Lees meer over betaald en onbetaald ouderschapsverlof.

Samen bewuste keuzes maken voor werken en zorgen

Tot nu toe kon je alleen onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dankzij het betaalde ouderschapsverlof krijgen ouders meer tijd om samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen.

Werkgevers geven ouderschapsverlof door

Ben je werkgever, geef dan door dat een werknemer betaald of onbetaald ouderschapsverlof opneemt. De pensioenopbouw loopt door. De werknemer kan er ook voor kiezen om geen pensioen op te bouwen tijdens het ouderschapsverlof. Lees meer over het doorgeven van verlof